Bok skrevet av en med MS om det å leve med sykdommen

Et møte med forfatteren Linn Kathrine Skaret-Johnsen. Til tross for at MS opptrer så ulikt hos hver enkelt, kjenner man igjen veldig mye hos hverandre likevel, så det å dele erfaringer med andre i samme situasjon er svært nyttig på både godt og vondt, sier Linn Kathrine.  Det var blant annet dette som motiverte henne til å skrive en bok.

Diagnosen

Da Linn Kathrine knapt var fylt 20 år gammel og så vidt hadde rukket å gjøre ferdig videregående, ble hun syk. Veldig syk. Og det tok ikke lang tid før hun fikk diagnosen MS.
Linn Kathrine husker godt hvordan hun ganske raskt ble kastet ut i helt en ny tilværelse med hyppige sykehusinnleggelser, kortisonhøydoser, stadig nye medisinutprøvinger og en stadig mer aggressiv sykdom.

– Jeg rakk å begynne å studere og tok noen få eksamener, før jeg måtte legge studiene på hylla for å kunne konsentrere meg om sykdommen. Jeg hadde de utroligste atakker, fikk kjenne på de aller fleste symptomer sykdommen har å by på og havnet dessverre raskt i rullestol.

På denne tiden hadde enda ikke Linn Kathrine møtt andre personer med sykdommen, så hun følte seg alene og ensom.

– Jeg kunne ikke forestille meg at det fantes andre med samme diagnose før jeg ble lagt inn på rehabiliteringsopphold der jeg for første gang møtte mennesker med samme diagnose.

Men til tross for samme diagnose, opplevde Linn Kathrine at de allikevel var så forskjellige. Alle hadde ulike utfordringer og sykdomforløp. Det gikk på en måte ikke an å sammenligne seg selv og sin sykdom med de andre.
Men til tross for at MS opptrer så ulikt hos hver enkelt, gjenkjenner man allikevel igjen mye hos hverandre. Linn Kathrine mener at det er nyttig å dele erfaringer med andre i samme situasjon.

Jeg ville gi håp og motivasjon

– For min del kjente jeg på en sterk trang til å kunne være til hjelp for andre med samme diagnose, forteller hun videre. Det som motiverte meg til å skrive boken var blant annet at jeg ønsket å spre informasjon. Ikke bare til andre som er rammet av sykdommen, men også til pårørende og helsepersonell. Jeg ønsket også at helsepersonell bedre skulle forstå hvordan det oppleves av pasienten å leve med en kronisk sykdom.

Det er viktig for meg å vise at man ikke bare er en diagnose, men et helt menneske.
– Mange opplever fordommer og skam knyttet til MS. Sånn som jeg ser det kommer dette av uvitenhet. Rett og slett for lite kunnskap om både de synlige og usynlige symptomene ved sykdommen.

Forfatterspire

-Jeg har alltid likt å skrive, og jeg husker særlig fra videregående, at det jeg skrev fikk positive kommentarer. Jeg kan også huske at noen foreslo at jeg kunne satse på å bli forfatter.  Kanskje drømte jeg litt om det jeg også, men det var likevel en fjern tanke å skulle gi ut en bok.

Gjennom livet skrev Linn Kathrine dagbok, og den lot hun etterhvert både leger, venner og andre MS-syke lese.
Jeg fikk tilbakemeldinger på at det var nyttig for dem å lese mine tanker og opplevelser av det som skjedde med meg etter at jeg ble syk.

Jeg husker godt en kommentar jeg fikk fra en veldig koselig og flink nevropsykolog på Munkvoll rehabiliteringssenter. Han var nysgjerrig på dagboken min, og lurte på om jeg ikke kunne tenke meg å skrive bok.

Men det var først da jeg senere jobbet et års tid som hospitant ved samme rehabiliteringssenter at ideen fikk fart. Samtidig var jeg leder for Trondheim og Omegn MS-forening, samt en ungdomsforening. Jeg møtte mange MS-syke med ulike utfordringer.
I tillegg var jeg ressurs for St. Olavs hospital og holdt foredrag og kurs om MS. Dette gjorde at jeg brant mer og mer for å øke forståelsen for MS.

En tanke blir til virkelighet

Sjefen på Munkoll Rehabiliteringssenter fikk nyss om dagbokskrivingen til Linn Kathrine, og plutselig en dag kom han inn på kontoret hennes og fortalte at han visste om en forlegger han kunne sette henne i kontakt med. Og dermed var hun i gang med bokskrivingen. Linn Kathrine syntes det var uhyre spennende! Men det var en tøff jobb som ventet henne, og ofte underveis hadde hun lyst til å gi opp.

Det var ikke alltid selve arbeidet som var tungt, men det å gå tilbake i tid til alle hennes egne opplevelser med MS. Redselen, frykten, angsten, håpet og troen.
Det ble nesten som å gjenoppleve det.

Men bok ble det!

Takk, det går bra – men MS-spøkelset herjer i meg

Boka er blitt pensumlitteratur i sykepleien. I tillegg har den vært kildelitteratur i flere gode hovedoppgaver.

Linn Kathrine er en omsorgsfull person med trang til å hjelpe der det trengs. Og det er det som var målet med boka. Og hjelpe andre i samme sko og med samme skjebne.

– Om boka kan være til hjelp for bare én person, er det nok for meg.

Boka «Takk, det går bra- med MS-spøkelset herjer i meg» kan kjøpes på nett. Linn Kathrine har også en egen blogg; linnsine.blogspot.com

Jeg har MS, men jeg ER ikke MS.

 

Boken Takk, det går - Men MS-Spøkelset herjer i meg - av Linn Kathrine Skaret-Johnsen
Boken Takk, det går bra – Men MS-Spøkelset herjer i meg – av Linn Kathrine Skaret-Johnsen

Aktuelt