En stor seier å gå i russetoget!

Tanya Solland Johnsen er russ ved Vardafjell videregående skole. På grunnlovsdagen gikk hun i morgenprosesjonen, barnetoget og i russetoget. Det var en stor seier for den 18-år gamle jenta fra Haugesund – som blogger om livet med MS.

Det er bare noen dager igjen til Tanya Solland Johnsen (18) har eksamen i media. Hun skal opp i journalistikk med fokus på blogging og youtube. Eksamen består av en praktisk oppgave, som hun forbereder i disse dager. Fredag skal hun forsvare oppgaven på muntlig eksamen.

Blogging er ikke et ukjent fenomen for Tanya. Hun har selv skrevet en blogg om livet med MS.

– Jeg startet bloggen fordi jeg trengte et sted jeg kunne skrive ut følelsene og tankene mine. Der kan jeg være meg selv og formidle hvordan det er å ha en sykdom som ikke er synlig, forteller Tanya.

Bloggen er et slags pustehull for henne. Hun har rundt 100 følgere fra hele landet. Noen ganger er det flere, noen ganger er det færre. Det kommer an på hvor mye og hvor ofte hun får skrevet.

Russ!

Russetiden denne våren var en fin tid for Tanya. Ifølge den unge bloggeren hadde hun det kjekt, selv om hun kanskje ikke var den som var mest ute og festet der hun bor i Tysvær, rett utenfor Haugesund. Imidlertid ble 17. mai en stor opptur. På grunnlovsdagen gikk nemlig Tanya i alle 17. mai-tog hun kunne.

– Det var helt fantastisk, ler Tanya. Først gikk jeg i morgenprosesjonen, deretter spilte jeg i korpset i barnetoget her i Førre i Tysvær. Og til slutt i russetoget i Haugesund. Jeg kom meg gjennom, og det var en stor seier for meg.

Diagnosen

Selve diagnosen fikk hun to uker før hun fylte 16 år. Det var ikke verdens beste bursdagspresang.

– Jeg hadde en eller annen virusinfeksjon ved påsketider for tre år siden. Jeg ble liksom ikke frisk igjen, sier Tanya.

Da hun ikke klarte å stå opp av sengen en morgen fordi hun var så fysisk og psykisk utmattet bar det rett på sykehus. En måned senere kom diagnosen.

– Jeg har attakkvis MS. Det går ganske bra, og jeg opplever at jeg blir stadig bedre, sier Tanya.

Hun skryter av oppfølgingen hun får på det lokale sykehuset, og kaller den «vanvittig god».

I det daglige kan Tanya oppleve at folk rundt henne har fordommer mot MS.

– Jeg har opplevd at folk snakker bak ryggen min og ikke skjønner denne sykdommen. Man kan jo ikke se det på meg. Og de skjønner lite når de ser i rullestol en dag, og gående en annen dag, forteller Tanya ettertenksomt.

Hun håper at bloggen hennes også kan hjelpe folk til å forstå litt mer av sykdommen MS.

En god løsning på skolen

Tanya er russ i år, og skal ta de fagene hun mangler som privatist til neste år. Hun er veldig fornøyd med den avtalen hun har med Vardafjell videregående.

– Sammen med skolen så fant vi en god løsning. Jeg er der 15 timer i uken, det vil si halvparten av «vanlig» tid. Det har funket kjempebra for meg, konstaterer Tanya.

Etter året som privatist står fremtiden og resten av livet foran jenta fra Tysvær. Det ser hun svært lyst på.

– Det er så mye jeg har lyst til å gjøre – skrive bok. Starte eget firma. Jeg har mange store planer, men foreløpig er det litt lite konkret, ler 18-åringen.

Aller først er det i hvert fall eksamen i media der hun trolig henter ut erfaringer og kanskje til og med litt innhold fra bloggen sin.

Aktuelt